Luftning av element

Luftning av elementTycker du att elementen avger dåligt med värme eller om värmen är ojämn kan det vara dags att lufta elementen. Att lufta ett element innebär att det töms från luftfickor så att hela elementet fylls med varmvatten.

ElementnyckelFör att lufta elementet behövs en speciell luftningsnyckel som är anpassad till luftningstappen på elementet. En sådan nyckel finns att köpa på järnaffären eller på till exempel Clas Ohlson (två elementnycklar för 25 kronor).  Styrelsen har en nyckel att låna ut för den som inte vill köpa en egen.

Ha en kopp eller en liten skål under nippeln när du försiktigt öppnar tappen med luftningsnyckel. Det kan sitta hårt om elementet har målats några gånger.

Öppna försiktigt – motsols – tills du hör att luft eller vatten kommer genom nippeln. Öppna endast en liten bit, annars riskera hela tappen att lossna.

Ofta är det endast lite luft i elementet. Stoppa luftningen när det endast kommer vatten och dra åt gängtappen väl – medsols – med luftningsnyckel.

Skruva loss termostatenVärms elementet fortfarande dåligt kan det vara ventilnålen i termostaten som fastnat.

Det är viktigt att då och då skruva på termostaterna på elementen för att den ventilnål som finns i termostaterna inte ska fastna i öppet eller låst läge.

Motionera ventilnål i termostatenHar ventilnålen i termostaten fastnat kan det hjälpa att skruva av termostaten och trycka in ventilnålen några gånger med till exempel skaftet på ett bestick.

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

UA-35083679-1